Google AdWords olarak bilinen Google Ads, kullanıcıların Google arama sonuçlarında ve ağındaki reklamlarda reklam yayınlamasına olanak tanıyan bir reklamcılık hizmetidir. Reklam verenlerin bir reklamdaki tıklama veya gösterim başına ödeme yaptığı şeklinde çalışan reklam modelidir ve açık artırma usulü ile çalışır. Google’da reklam vermek istiyorsanız, reklamınızla ilgili belirli bir işlem için ödemek istediğiniz maksimum tutarı (teklifiniz) seçmeniz gerekir. Doğal olarak, daha yüksek verilen teklifler rakipler arasında daha etkili sonuçlar getirmeyi sağlayan en baştaki kriterler arasındadır. 

  • TBM (tıklama başına maliyet) – Reklamınıza yapılan bir tıklama için ödediğiniz tutar.
  • BGBM (binde maliyet) – Reklamınızın 1.000 gösterimi için ödediğiniz tutar (reklamınızın insanlara gösterilme sayısıdır)

Reklam kampanyası: Aynı bütçeye, yer hedeflemeye ve diğer ayarlara sahip bir dizi reklam.

Anahtar kelimeler: Ürününüzü veya hizmetinizi tanımlayan kelimeler veya ifadelerdir. Anahtar kelimeler, reklamlarınızın ne zaman ve nerede görüntülenebileceğini belirler. Bu nedenle, ideal müşterilerinizin arama amacına en uygun anahtar kelimeleri seçiyor olmak gerekir. Peki kaç tür Google Reklam türü vardır? 

Google reklamları kaç çeşittir?

Google Ads’de 8 farklı türde reklam kampanyası vardır:

  1. Arama   – Google arama sonuçlarında metin reklamlar
  2. Görüntülü – Web sitelerinde veya Gmail’de resim reklamlar
  3. Video – You Tube video reklamları
  4. Alışveriş – Google’da ürün listeleme
  5. Uygulama – Birçok kanalda uygulama tanıtımınız
  6. Akıllı – Google’da ve web genelinde basitleştirilmiş otomatik reklamlar
  7. Yerel – Müşterileri fiziksel bir konuma yönlendirin
  8. Keşif  – Açık olduklarında Google’ın yayınlarında reklam yayınlar

Google Reklam kampanya türleri ve en iyi uygulamaları

Artık Google Ads ile ilgili temel bilgilere aşina olduğunuza göre, Google reklam kampanya türlerini inceleyelim ve bunları işletmenizin reklamını yapmak için nasıl kullanabileceğinizi görelim.

1) Google Arama Ağı Reklamları

Google arama reklamları, Google arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) gördüğünüz metin reklamlardır. Arama ağı reklamlarınız, organik arama sonuçlarının en üstünde veya sayfanın en altında görünebilir. Bu reklam modeli ile ürünlerinize ilgi gösterebilecek insanlara reklam gösterebilirsiniz.

En çok kullanılanlar: Satın alma eğilimi gösteren, yani hali hazırda potansiyel olan insanların önüne çıkmak. 

Anahtar kelimeleri alıcının amacına göre hedefleyerek, alışveriş yapan kullanıcılara sunduğunuz ürün ve hizmetleri ararken ulaşabilirsiniz. Örneğin, web site mağazanızda köpek yatağı satıyorsanız, “ucuz köpek yatağı” gibi anahtar kelimeleri hedefleyin ve bu sayede, köpek yatağı satın almak isteyen insanları in ilgisini çekin. Reklam kampanyanızın SERP’lerin üstünde mi yoksa altında mı görüntüleneceği teklif fiyatınıza bağlıdır. Ne kadar çok teklif verirseniz, o kadar iyi görünürlük elde edersiniz.

Search Reklamlarını Etkili Kullanmak : Arama ağı reklamlarında, en uygun birim başı maliyet ile en fazla kullanıcının karşısına çıkmak için bazı kriterlere dikkat etmelisiniz.

Etkileyici metin yazın:

Unutmayın, arama ağı reklamları metin içeriklerinden ibaret olan reklamlardır ve görsel ekleme alternatifi yoktur. Bu nedenle reklamın em efektif sonucu alması, içeriğinde yazılan metinin ne kadar ilgi çekici olduğu ile alakalıdır. Reklam metniniz, ürünlerinizin özelliklerine değil, kullanıcı avantajlarına odaklanmalıdır. Potansiyel alıcınızın ihtiyaçlarına ve duygularına hitap etmelisiniz.  Ayrıca, reklam alanınız sınırlı olduğu için, insanlara en önemli şeylerden kısaca bahsettiğinizden emin olun. Genel ifadelerden kaçının ve belirli harekete geçirici mesajlar kullanın.

Markalı arama kampanyaları oluşturun:

Özellikle işletmeniz yeniyse ve henüz organik sıralamada yer almıyorsanız, markalı terimlerinize göre teklif vermeniz şiddetle tavsiye edilir. Bu şekilde, potansiyel müşterileriniz sizi kontrol etmek isterlerse sizi kolayca bulmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, zaten Google’da organik olarak sıralansanız dahi, markalı bir arama ağı reklamı yayınlamak yine de oldukça faydalıdır. Marka adınıza teklif vererek SERP’lerde çok daha fazla yer kaplar ve trafik alma şansınızı artırırsınız. Markalı bir arama kampanyası yürütmek, kitlenizin sizi Google’da nasıl aradığına ilişkin farklı varyasyonları keşfetmenize de yardımcı olabilir. “Teknik yazı için gramer bilgisi” gibi, kendinizi nasıl pazarlayacağınız konusunda size fikir verebilecek yazım hataları veya uzun kuyruklu anahtar kelime varyasyonlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Rakip arama kampanyaları yürütün:

Metin reklamları kullanmanın başka bir yolu da rakiplerinizin markalı terimlerini hedeflemektir. Rakiplerinizi arayan insanlar da ürünlerinizle ilgilenecektir, bu nedenle satışlarınızı artırmak için bu fırsatı değerlendirin. Ayrıca, nişinizde zaten iddialıysanız, rakiplerinizin zaten markalı terimleriniz için teklif vermesi çok muhtemeldir.

Dinamik arama ağı reklamları oluşturun:

Zaman kazanmak ve anahtar kelime listelerini yönetmeyi kolaylaştırmak için dinamik arama ağı reklamları yayınlayın. Ürün ve hizmetlerinizi Google’da arayan kişilere ulaştırmanın en kolay yolunu sunun! Dinamik arama ağı reklamları, reklamlarınızı hedeflemek için çevrimiçi mağazanızdaki içeriği kullanır. Dinamik arama ağı reklamlarıyla, yorucu anahtar kelime listelerini yönetmeniz gerekmez ve ayrıca, anahtar kelimeye dayalı olağan kampanyalarınızın eksik boşluklarını da doldurabilirsiniz.

Akılınızda tutmanız gereken birkaç şey var:

  • Web siteniz çok sık değişiyorsa (örneğin, günlük fırsatlarla güncellerseniz) dinamik arama ağı reklamları çok iyi çalışmaz.
  • Dinamik arama ağı reklamları, net bir yapıya sahip web siteleri için en iyi sonucu verir. Google, bunları reklamlarınız için başlıklar oluşturmak ve arama yapanların sorgularıyla eşleştirmek için kullanacağından, HTML başlıklarınızın ve web içeriğinizin diğer bölümlerinin iyi derecede kurgulamalısınız. 
  • Google’ın web sitenizdeki temaları ve terimleri tanımlamasına yardımcı olmak için sayfalarınız düzgün optimize edilmelidir. Çevrimiçi mağazanızda çok fazla Flash içeriği varsa veya insanların sitenizin içeriğini görmek için oturum açması gerekiyorsa, başarılı Dinamik arama ağı reklamları yayınlayamazsınız.
  • Web sitenize Google bot tarafından erişilebilir olup olmadığını kontrol edin. Başka bir deyişle, Google’ın web sitenizdeki içeriği görebildiğinden emin olun. www.google.com’a gidin, sayfanızın URL’sini girin ve orada olup olmadığını kontrol edin.

Duyarlı arama ağı reklamları oluşturun:

Duyarlı arama ağı reklamları kulağa benzer gelse de dinamik arama ağı reklamlarından farklıdır. Dinamik reklamlarda, içerik web sitenizden alınır ve reklamlarınızı oluşturmak için otomatik olarak ayarlanır. Duyarlı reklamlarda ise reklam verenin aynı reklam için birden çok reklam başlığı ve açıklamasından oluşan bir liste hazırlaması gerekir. Ardından Google Ads, en iyi performans gösteren kombinasyonları bulmak için bunları otomatik olarak karıştırır ve eşleştirir. Duyarlı arama ağı reklamları, kullanıcının arama amacına ulaşmanın en iyi yolunu bulmanıza ve kampanyanızın performansını artırmanıza olanak tanır. Ayrıca, reklam metninizi müşterilerinizin konumlarına göre uyarlamanıza ve daha fazla kişiye ulaşmanıza yardımcı olur.

2) Google Görüntülü Reklamlar

Arama ağı reklamları metne dayalıdır ve belirli anahtar kelimeleri hedeflemenize olanak tanırken, Görüntülü reklamlar resim tabanlıdır ve ürünlerinizle ilgilenme olasılığı yüksek ancak henüz onları aramayan kişileri hedeflemenize olanak tanır.

En etkili kullanım amacı : Potansiyel müşterilerinize satın alma döngüsünün başlarında ulaşın ve marka bilinirliğinizi artırın. 

Görüntülü reklamlar, sattığınız ürünle ilgilenme olasılığı yüksek olan belirli hedef kitlelere işletmenizi tanıtmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde, yalnızca arama ağı reklamlarına kıyasla daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Google Görüntülü Reklam Ağı kampanyalarınızı alakalı kişilere göstermek için Google Görüntülü Reklam Ağı’nı (GDN) kullanır.  Google Reklamlarınızın görünebileceği 2 milyondan fazla web sitesi, uygulama ve videodan oluşan bir ağdır. İdeal kitlenizin yaş, cinsiyet veya ilgi alanları gibi özelliklerine göre reklamlarınızın nerede veya ne zaman gösterilmesini istediğinizi belirlemenize olanak tanır. Google Görüntülü Reklam Ağı ile dünya çapındaki internet kullanıcılarının %90’ından fazlasına ulaşabilirsiniz.

Görüntülü Reklamlarını Etkili Kullanmak : Marka bilinirliğinizi artırmanıza ve pazarlama dönüşüm huninize daha fazla insan çekmenize yardımcı olacak Google Görüntülü reklamlar için en iyi uygulamaların listesini burada bulabilirsiniz.

Duyarlı Görüntülü reklamlar:

Üç tür görüntülü reklam arasından seçim yapabilirsiniz: duyarlı görüntülü reklamlar, Gmail reklamları ve yüklenen resim reklamlarıdır. Her üç reklam biçimi de etkili olup farklı pazarlama stratejileri sunabilse de Google, duyarlı görüntülü reklamların tüm türler arasında en fazla erişimi sağladığını söylüyor. Bu yüzden onlara daha fazla bütçe ayırmanızı öneririz.

Duyarlı görüntülü reklamlar, Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki tüm kullanılabilir yerleşimlere sığabilmeleri için görünüm, boyut ve biçim açısından otomatik olarak ayarlanır. 

Resimler, başlıklar, açıklamalar, logonuz veya videolar gibi varlıklarınızı yüklemeniz yeterlidir; Google bunların en iyi kombinasyonunu belirleyecek ve reklamlarınızı otomatik olarak oluşturacaktır.

Yeni kullanıcıları yeniden pazarlama kitleleriyle karıştırmayın:

Görüntülü reklamlar, web sitenizin ziyaretçilerine ürünlerinizi hatırlatmanın harika bir yolu olurken, yeniden pazarlamaya olanak tanır. Ancak, çevrimiçi mağazanızı daha önce ziyaret etmiş veya YouTube videolarınızdan birini izlemiş olan kişileri yeni kitlelerinizden hariç tuttuğunuzdan emin olun. Markanıza zaten aşinalar ve muhtemelen sizi hiç duymamış insanlardan farklı bir tür mesajlaşmaya ihtiyaç duyacaklar.

Yüksek değerli ziyaretçilerinize benzer kişileri çekin:

Dönüşüm hunisinin en üstünde yer alan kitlelerinizi (henüz sizi tanımayan kişiler) genişletmek için önceki ziyaretçilerinizden oluşturulan yeniden pazarlama kitlelerinizi kullanabilirsiniz. Yüksek değerli ziyaretçilerinizi alabilir ve bunları, müşteriniz olma olasılığı yüksek benzer kişileri bulmak için kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için “Benzer Kitleler” adlı bir hedefleme seçeneği kullanın. Yeniden pazarlama kampanyanızdaki kişilerle benzer web davranışına sahip potansiyel müşterilerin önüne geçmenizi sağlar.

3) Google Video Reklamlar

Google’a ait olduğu ve yalnızca videolar için bir arama motoru gibi davrandığı için, potansiyel müşterilerinizi izledikleri içeriğe göre You Tube platformunda hedefleyebilirsiniz. Bu anlamda, dünya çapında hedefleyebileceğiniz 2 milyardan fazla kullanıcı olduğunu unutmayın! Video reklam kampanyalarınız, You Tube videolarından önce, sırasında veya sonrasında ve arama sonuçlarında yer alır.

Video Reklamlarını Etkili Kullanmak : Ürününüzü veya hizmetinizi ilgili bir kitleye ulaştırmak. Video reklamlarla demografik hedeflemeyi kullanabilir ve yaş, cinsiyet ve ilgi alanlarına göre ideal kitlelerinize ulaşabilirsiniz. Yayın içi video reklamların, kullanıcıların istedikleri videoya geçebilmeleri veya reklamı tüm süresi boyunca izleyebilmeleri için 5 saniyelik bir zamanlayıcısı vardır. Her iki durumda da mesajınızı iletmek için bolca zamanınız olacaktır.  Maksimum etki için bu reklam biçimini görüntülü reklamcılıkla birlikte kullanın.

Dar kitleler oluşturun:

Unutmayın, herkese reklam verirseniz, başarılı sonuçlar edinemezsiniz. Başarılı video reklam kampanyaları yürütmek için ultra spesifik anahtar kelimeleri, konuları veya demografiyi hedefleyen ayrı video reklamlar oluşturun. Bu şekilde, hedef kitlelerinizle gerçekten alakalı reklamlara sahip olursunuz ve pazarlama dönüşüm huninize girme olasılıkları daha yüksek olur.

Reklamınızı kısa tutun:

Reklam oynatma oranları 45 saniyeden sonra önemli ölçüde düşer, bu nedenle en önemli mesajlarınızı videonun başlarında ilettiğinizden emin olun.

Birebir iletişimde bulunun:

Video reklamınız You Tube izleyicileriyle tek iletişiminiz olabileceğinden, işletmenizin sundukları konusunda birebir iletişimde bulunun. Videoyu izledikten sonra hedef kitlenize atılacak sonraki adımları netleştirin. Örneğin, onları satın almaya teşvik edebilir veya daha fazla bilgi için web sitenizi ziyaret edebilirsiniz.

Gelişmiş kampanya ayarlarını kullan:

Gelişmiş kampanya ayarlarıyla video reklamlarınızı optimize edin. Örneğin, reklamlarınızı, hedef kitlenize ulaşma olasılığınızın en yüksek olduğu haftanın belirli saatlerinde veya günlerinde yayınlanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, reklam yorgunluğunu önlemek için reklamlarınızın You Tube’da veya Google Görüntülü Reklam Ağın’daki iş ortaklarında gösterilme sayısını sınırlamak için bir sıklık sınırı belirleyebilirsiniz.

4) Google Alışveriş Reklamları

Google Alışveriş Reklamları, ürün tabanlı reklamlardır. Özellikle Google’da ürün aramaları için görüntülenirler. Normal arama ağı reklamlarından farklı olarak Alışveriş reklamları, ürün başlığı, fiyatı, mağaza adı ve incelemeleriyle birlikte bir ürünün resmini gösterir. Esasen, alışveriş yapanlara bir çevrimiçi mağazayı ziyaret etmeden önce önemli ürün bilgileri sağlarlar.

Alışveriş Reklamlarını Etkili Kullanmak :E-ticaret mağazanızın trafiğini ve satışları artırmaktır. Üç tür Alışveriş kampanyası vardır:

– Ürün Alışveriş reklamı: Bunlar, Google Merchant Center hesabınızda sağlanan ürün verileri kullanılarak oluşturulur.

– Vitrin Alışveriş reklamı: Bunlar, çeşitli benzer ürünleri bir araya getirerek yapılabilir. Müşteriler, ürünlerinizden birkaçını karşılaştırabilecek ve en iyisini seçebilecek. Bu, insanların mağazanıza bile gitmeden envanterinizi keşfetmesine olanak tanır.

– Yerel Envanter Alışveriş reklamı: Bu reklamlar, fiziksel bir mağazanız varsa kullanışlıdır. Ürünlerinizi fiziksel bir mağazadan yakındaki Google müşterilerine göstermek için yerel envanterinizdeki ürün feed’i verilerini kullanırlar.

Google Alışveriş reklamlarının en iyi uygulamaları

Ürünlerinizin anahtar kelimeleri zengin olmalıdır:

Google, ürünlerinizin potansiyel bir müşteri tarafından yapılan arama sorgusuyla eşleşip eşleşmediğini belirlemek için ürün verilerinizi kullanır. Ürün başlıklarınızın ve açıklamalarınızın, ürünlerinizi en iyi tanımlayan anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun.

Ürün bilgilerinizi her zaman iki defa kontrol edin:

Fiyatlarınız %100 doğru değilse, özellikle farklı uluslararası para birimleriniz varsa, Google ürün reklamlarınızı göstermez. Ürün bilgilerinizi, fiyat değişikliğinizi ve bulunabilirliğinizi güncellemek için kusursuz bir sürece sahip olduğunuzdan emin olun. Ürün bilgilerinizi, örneğin Google e-tablolarını kullanarak manuel olarak kontrol edebilirsiniz. Ancak, çok sayıda ürününüz varsa, özel yazılım aramak daha akıllıca olabilir. Bu şekilde zamandan tasarruf edecek ve ürün verisi feed’inizin doğru olduğundan emin olacaksınız.

Yüksek kalitelide görüntüler kullanın:

Ürün resimleri, reklam kampanyanızın başarısında önde gelen faktör olabilir, bu nedenle onlara iyi bakın. Yüksek kalitede olmalı ve net bir arka planda alınmalıdır.

5) Google Uygulama Reklamları

İşletmeniz için bir mobil uygulamanız mı var? Google Ads ile Google Play, YouTube, Arama ve Google Görüntülü Reklam Ağı dahil olmak üzere Google’ın en büyük mülklerinde uygulama kampanyalarıyla tanıtabilirsiniz.

Alışveriş Reklamlarını Etkili Kullanmak :Uygulama yüklemenizi tanıtmak veya uygulama içinde belirli bir işlemi gerçekleştirmek için reklamlar oluşturmak.

Google Ads’deki diğer reklam türlerinin aksine, Uygulama kampanyaları için ayrı reklamlar oluşturmanız gerekmez. Bunun yerine, reklamlarınız sizin için otomatik olarak tasarlanır!  Biraz metin, bir başlangıç ​​teklifi ve bütçenin yanı sıra kampanyanız için diller ve yerler sağlayın. İşletmenizle alakalı olmaları durumunda bazı HTML5 öğeleri de ekleyebilirsiniz. Ardından, Google Ads bu bilgileri çeşitli biçimlerde ve ağlarda bir dizi reklam için uyarlayacaktır.

Google Uygulaması reklam kampanyalarının en iyi uygulamaları

Optimizasyon için zaman tanıyın:

Reklam kampanyalarınız beklediğiniz sonuçları getirmediğinde, bütçeyi ayarlamak veya reklamı durdurmak isteyebilirsiniz. Ancak, reklamlarınız yalnızca birkaç gündür yayınlanıyorsa, acele karar vermeyin. Herhangi bir karar vermeden önce reklam öğelerinizi, yerleşimlerinizi ve tekliflerinizi optimize etmesi için Google Ads’in kampanyanızı en az 7 gün boyunca yayınlamasına izin verin. Bazı değişiklikler yapmanız gerekiyorsa, bunların Google’ın makine öğrenimini sıfırlamayacak kadar küçük olduğundan emin olun.

Çeşitli varlıkları yükleyin:

Google, en az bir yatay resim, bir dikey video ve bir yatay video sağlamanızı önerir. Ardından, farklı öğe kombinasyonlarını test edecek ve en iyi performansı gösteren reklamları daha sık yayınlayacaklardır.

6) Keşif Reklam Kampanyaları

Keşif reklamları, tek bir kampanya kullanarak Keşfet, You Tube Ana Sayfası ve Sıradaki İzle özet akışlarının yanı sıra Gmail promosyonları ve Sosyal sekmelerinde 3 milyara kadar müşteriye ulaşmanıza olanak tanıyan yeni bir Google reklamı türüdür.  Bu reklamlar, markanızın hikayesini görsel olarak anlatmanıza ve ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgilenme olasılığı yüksek kişileri hedeflemenize olanak sağladıklarından Görüntülü reklamlara biraz benzer. Marka bilinirliğinizi artırmak için keşif reklamlarını kullanın.

Başlıca Google Ads kampanya türleri nelerdir?

Google Ads ile beş farklı reklam kampanyası türü arasından seçim yapabilirsiniz:

  • Arama (Google arama sonuçlarında metin reklamlar);
  • Görüntülü reklamlar (web sitelerinde resim reklamlar);
  • Video (YouTube’daki video reklamlar);
  • Alışveriş (Google’da ürün listelemeleri);
  • Uygulama (birçok kanalda uygulama tanıtımınız).

Hangi Google Ads türü en iyisidir?

Hangi tür Google Ads sizin için en iyisidir, ne elde etmek istediğinize bağlıdır. Örneğin, hedefiniz satışsa, en iyi seçiminiz, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın almak isteyen kişileri hedeflemenize olanak sağlayacağından Arama veya Alışveriş kampanyası türüdür. Ancak, marka bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız, görsel yapıları ve insanları ilgi alanlarına ve demografik kriterlerine göre hedefleme olasılığı nedeniyle Görüntülü veya video reklamları tercih edin.

Google Ads buna değer mi?

Evet. Google, dünya çapında en çok ziyaret edilen web sitelerinden biridir ve reklamları, kullanıcılarının %90’ına kadar ulaşabilir. Doğru anahtar kelimeler ve hedefleme ile mağazanızda bulunan ürünleri arayan milyonlarca müşteriye ulaşabilirsiniz.