SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. SEO, ücretli olmayan (“organik” olarak bilinir) arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenizin trafik kalitesini, miktarını ve markanızın trendini artırma uygulamasıdır. Başka bir ifade ile; Arama Motoru Optimizasyonu, Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir. SEO aynı zamanda Arama Motoru Optimizasyonunun İngilizce karşılığı olan Search Engine Optimization (SEO) kelimelerinin kısaltılmış biçimidir.

Basit bir ifadeyle, insanlar işletmenizle ilgili ürün veya hizmetleri Google, Bing ve diğer arama motorlarında aradığında görünürlüğünü artırmak için sitenizi iyileştirme süreci anlamına gelir. Sayfalarınız arama sonuçlarında ne kadar iyi görünürse, dikkat çekme ve potansiyel ve mevcut müşterileri işletmenize çekme olasılığınız o kadar artar.

Çoğu web trafiği Google’ın organik sonuçlarından gelir. Başka bir deyişle: organik arama, diğer tüm trafik kaynaklarının toplamından daha fazla trafik oluşturur. SEO bir web sitesi için oldukça önemlidir, çünkü organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için bu sinyalleri artırma sürecidir. Daha yüksek sıralama, SEO’nun en çok lanse edilen faydasıdır, ancak sıralamalar gerçekten sadece bir sona ulaşmak için kullanılan araçtır. SEO’nun gerçek faydalarının birçoğu çoğu trafikle ilgilidir.

SEO nasıl çalışır?

Google ve Bing gibi arama motorları, web’deki sayfaları taramak, siteden siteye gitmek, bu sayfalar hakkında bilgi toplamak ve bir dizine yerleştirmek için botları kullanır. Dizini, o sırada tam olarak aradığınızı bulmanıza yardımcı olmak için bir kütüphanecinin bir kitap (veya bir web sayfası) açabileceği dev bir kütüphane gibi düşünün.

Ardından, algoritmalar, belirli bir sorgu için arama sonuçlarında sayfaların görünmesi gereken sırayı belirlemek için yüzlerce sıralama faktörünü veya sinyali dikkate alarak dizindeki sayfaları analiz eder. Kütüphane benzetmemizde, kütüphaneci kütüphanedeki her kitabı tek tek okudu ve sorularınızın cevaplarını tam olarak hangisinin alacağını size söyleyebilir.

SEO başarı faktörlerimiz, kullanıcı deneyiminin çeşitli yönleri için vekiller olarak kabul edilebilir . Arama botlarının, bir web sitesinin veya web sayfasının arama yapan kişiye aradıklarını tam olarak ne kadar iyi verebileceğini tahmin etme şeklidir. 

Ücretli arama reklamlarından farklı olarak , daha yüksek organik arama sıralamaları elde etmek için arama motorlarına ödeme yapamazsınız, bu da SEO uzmanlarının işe girmesi gerektiği anlamına gelir.

SEO pazarlama için neden önemlidir?

SEO’nun amacı web sitelerini Google ya da hedeflenen arama motorunda kelime bazlı üst sıralara çıkarmaktır. Üst sıralarda yer alan web sayfaları daha fazla tıklama alırlar. Fazla ziyaretçi her web girişimcisini mutlu eder ama burada asıl önemli olan nitelikli kullanıcı sayısıdır. Yani Arama Motoru Optimizasyonunu daha fazla ziyaretçi almak için değil daha fazla nitelikli ziyaretçi almak için yapmalısınız.

SEO, dijital pazarlamanın temel bir parçasıdır, çünkü insanlar genellikle ürünler ve hizmetler hakkında bilgi bulmak için ticari amaçla her yıl trilyonlarca arama yapar . Arama, genellikle markalar için birincil dijital trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlar. Daha fazla görünürlük ve arama sonuçlarında rakiplerinizden daha üst sıralarda yer almak, kârlılığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Bununla birlikte, arama sonuçları , son birkaç yılda kullanıcılara daha doğrudan yanıtlar ve kullanıcıları başka web sitelerine yönlendirmek yerine sonuçlar sayfasında tutma olasılığı daha yüksek olan bilgiler sağlamak için gelişmektedir .

Ayrıca , arama sonuçlarındaki zengin sonuçlar ve Bilgi Panelleri gibi özelliklerin görünürlüğü artırabileceğini ve kullanıcılara doğrudan sonuçlarda şirketiniz hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini unutmayın.

Özetle, SEO bütünsel bir pazarlama ekosisteminin temelidir. Web sitesi kullanıcılarınızın ne istediğini anladığınızda, bu bilgiyi kampanyalarınız (ücretli ve organik), web siteniz, sosyal medya mülkleriniz ve daha pek çok konuda uygulayabilirsiniz.

SEO daha fazla trafik sağlar: Çoğu insan ilk birkaç arama sonucundan birini tıklama eğiliminde olduğunda, arama sonuçları içerisinde daha üst sıralarda yer almak, genellikle web sitenize daha fazla trafik çekeceğiniz anlamına gelir.

SEO tutarlı trafik sağlar: Arama motorlarında sıralama genellikle hem tutarlı hem de pasif trafiğe yol açar. Bu, sosyal medya ve e-posta pazarlaması gibi, genellikle trafik artışlarına neden olan ve hızla hiçbir şeye dönüşmeyen ortamlar için nadiren geçerlidir. Bunun nedeni, sosyal medya ağlarının taze içeriği ortaya çıkarmak için tasarlanmış olmasıdır. E-postalar genellikle okundu, unutulur veya spam kutusuna düşer olarak işaretlenir. Bununla birlikte, arama motorlarında gerçekleştirilen aramaların sayısı genellikle aydan aya tutarlı olduğundan, sıralamada bir kez trafik hem tutarlı hem de pasif olma eğilimindedir.

SEO ‘ücretsiz’ trafik sağlar: Reklamlar için ödeme yapmanın aksine, arama trafiği ücretsizdir. Bu çok önemli çünkü arama motorlarındaki reklamlar pahalı olabilir. Elbette, Google’da üst sıralarda yer alan içerik oluşturmak ücretsiz değildir, ancak reklamlar için ödeme yapmaya kıyasla genellikle daha ucuzdur.

Web sitenizi Google’da nasıl edinirsiniz?

SEO daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur, ancak Google web sitenizin var olduğunu bile bilmiyorsa daha üst sıralarda yer alamazsınız.

Google sonunda web sitenizi kendi kendine bulacaktır, ancak sitenizi manuel olarak göndermenin birkaç önemli avantajı vardır:

  • Daha hızlı keşif. Çoğu yeni web sitesinin diğer web sitelerinden geri bağlantıları yoktur, bu nedenle Google’ın bunları keşfetmesi zaman alabilir.
  • Web sitenizi geliştirin. Google Arama Konsolu, web sitenizi nasıl iyileştireceğiniz ve optimize edeceğiniz konusunda öneriler sunar.

Web sitenizi Google’a göndermenin ilk adımı site haritanızı bulmaktır.

Site haritaları, web sitenizdeki tüm önemli sayfaları listeleyen dosyalardır. Sizinkini genellikle şu URL’lerden birini tarayıcınıza yazarak bulabilirsiniz:

website.com/sitemap.xml

website.com/sitemap_index.xml

Bir başka yol olarak, genellikle listeleneceği website.com/robots.txt adresine gidin.

Şayet görünmüyorsa, muhtemelen site haritanız oluşturulmamış ve tanımlanmamıştır. Web sitenizin arama motorları tarafından dizine eklenmesi, belirli zaman alırken doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir.

Olumlu bir kullanıcı deneyimi yaratın

Google, ziyaretçilere olumlu bir deneyim sunan sayfaları sıralamak istiyor. Kullanıcılarınıza fayda sağlamak için bir web sitesi oluşturmalısınız ve herhangi bir optimizasyon, kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmeye yönelik olmalıdır. İşte bunu yapmanın birkaç basit yolu;

HTTPS’yi kullanın: Ziyaretçiler için kişisel verilerinin bilgisayar korsanlarına karşı hassas olmasından daha kötü bir şey olamaz. Sitenizi her zaman SSL/TLS ile şifreleyin.

Çekici bir tasarım seçin: 90’larda tasarlanmış gibi görünen bir web sitesini kimse sevmez. Bu nedenle, web sitenizi altı ayda bir yeniden tasarlamanıza gerek yokken, en azından görsel olarak çekici olmalı ve markanızı yansıtmalıdır.

Mobil uyumlu olduğundan emin olun: Google , artık mobil cihazlarda masaüstünden daha fazla arama yapıldığını söylüyor , bu nedenle web sitenizin masaüstünde olduğu kadar mobilde de kullanılması çok önemli.

Okunabilir bir yazı tipi boyutu kullanın: İnsanlar günümüzde her türlü cihazı kullanarak internette geziniyor. İçeriğinizin pano genelinde okunabilir olduğundan emin olun.

Pop-up’lardan ve reklamlardan kaçının: Herkes reklamlardan nefret eder, ancak bazen onlara ihtiyacınız olabilir. Durum buysa, anahtar müdahaleci olanlardan kaçınmaktır.

Hızlı yüklendiğinden emin olun: Sayfa hızı, masaüstü ve mobil cihazlarda onaylanmış bir sıralama faktörüdür . Ancak bu, sitenizin yıldırım hızında yüklenmesi gerektiği anlamına gelmez. Daha hızlı elbette daha iyidir, ancak Google bu faktörün yalnızca “kullanıcılara en yavaş deneyimi sunan” siteleri etkilediğini söylüyor.

Mantıksal bir site yapısı oluşturun

Hem ziyaretçilerin hem de arama motorlarının sitenizde kolayca ve sezgisel olarak gezinebilmesi gerekir, bu nedenle içeriğiniz için mantıklı bir hiyerarşi oluşturmak önemlidir. Bunu yapmanın en kolay yolu bir zihin haritası çizmektir. Zihin haritanızdaki dalların her biri, bir web sitesindeki bir sayfadan diğerine bağlantılar olan dahili bağlantılar olacaktır.

Dahili bağlantılar, birkaç nedenden dolayı UX ve SEO için çok önemlidir:

  • Arama motorlarının yeni sayfalar bulmasına yardımcı olurlar. Dahili bağlantıları olmayan sayfalar nadiren bulunur ve dizine eklenir.
  • PageRank’i sitenizde geçirmenize yardımcı olurlar. PageRank , bir sayfanın “değerini” belirlemeye çalışan Google’ın sıralama algoritmasının temelidir.
  • Arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olurlar. Google bunun için bağlantı çapalarına ve çevreleyen metne bakar.

Mantıksal bir URL yapısı kullanın

URL’ler önemlidir çünkü arama yapanların bir sayfanın konusunu anlamalarına yardımcı olurlar.

Birçok web sitesi platformu, URL’lerinizi nasıl yapılandıracağınızı seçmenize izin verir. WordPress’teki URL’ler için beş ana seçenek şunlardır:

  • Düz : web siteniz.com/?p=123
  • Gün ve isim : web siteniz.com/2021/03/04/seo-basics/
  • Ay ve ad : web siteniz.com/03/04/seo-basics/
  • Sayısal: web siteniz.com/865/
  • Gönderi adı: web siteniz.com/seo-basics/

Sıfırdan yeni bir site kuruyorsanız , en net ve en açıklayıcı yapı ile gitmek mantıklıdır. Gelecekte gönderileri güncellemek isteyebileceğiniz için kalıcı bağlantı ayarlarını oluştururken çok dikkatli olmalısınız! Mevcut bir web sitesini optimize ediyorsanız , ideal olmasa bile URL yapısını değiştirmemek muhtemelen en iyisidir. Bunu yapmak, SEO’nuz üzerinde daha derinden olumsuz bir etkiye sahip olacak diğer daha önemli şeyleri bozabilir.

Anahtar kelime araştırması

Anahtar kelime araştırması, müşterilerinizin ne aradığını, bu terimlerin size ne kadar trafik gönderebileceğini ve onlar için sıralamanın ne kadar zor olabileceğini bulma sürecidir. Bu adımların her birinin temellerini inceleyelim.

Anahtar kelimeleri bul: Potansiyel müşterilerinizin ne tür şeyler aradığını anlamak, anahtar kelime araştırma sürecinin ilk adımıdır. Bunu bilmiyorsanız, arama motorlarında sıralanacak ve değerli trafik çekecek sayfalar oluşturmaya başlamanız bile mümkün değildir.

Trafik potansiyelini kontrol edin: Arama hacmi, genellikle anahtar kelimelerin göreli trafik potansiyelini tahmin etmenin makul bir yoludur. Genel olarak konuşursak, yüksek hacimli anahtar kelimeleri hedefleyen sayfalar, genellikle web sitenize düşük hacimli anahtar kelimeleri hedefleyen sayfalardan daha fazla trafik çeker.

Site içi SEO

Site içi SEO, arama yapanların aradığı türde içerik oluşturmayı ve arama motorlarının içeriğin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olmak için onu ‘optimize etmeyi’ içerir. Çoğu insan bunun tamamen anahtar kelime yerleşimi ile ilgili olduğunu düşünüyor. Google, arama yapanların ne aradığını herkesten daha iyi anladığı için, arama amacını değerlendirmenin en iyi yolu, hedef anahtar kelimeniz için mevcut en üst sıradaki sayfalar arasında ortak noktalar bulmaktır, yani eşleştirme sağlayabilmektir.

Resimleri optimize edin: Onları iyi adlandırın. Dosya adları Google’ın resmi anlamasına yardımcı olur, bu nedenle kedi.png, IMG_948493.png’den daha iyidir.

Açıklayıcı alternatif metin kullanın: Alternatif metin, bir görüntüyü kelimelerle tanımlayan koddur. Ziyaretçi bir ekran okuyucu kullanmadıkça veya resim yüklenemedikçe sayfada görünmez. Çoğu web sitesi platformunda, bir resim yüklediğinizde alternatif metin için bir giriş alanı bulunur.

Görüntüleri sıkıştırın: Görüntülerinizi anında sıkıştırmak ve sayfa hızını artırmak için çalışmalar yapın.

Organik trafikten gelen dönüşümleri izleyin

Dönüşümler, web sitenize gelen bir ziyaretçi istenen bir eylemi gerçekleştirdiğinde gerçekleşir. Bu, bir bağlantıya tıklamaktan satın alma işlemine kadar her şey olabilir. Google Analytics kullanıyorsanız, satın alma işlemleri ve hoşunuza giden hemen hemen her şey için dönüşümleri izleyebilirsiniz. Ardından, organik trafikten gelen dönüşümleri filtreleyebilir ve SEO çabalarınızın önemli şeyler üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu görmek için dönemleri karşılaştırabilirsiniz. Seo nedir ve nasıl yapılır konularında artık bilgi sahibisiniz. Yalnız bu konuların web sitenize doğru bir şekilde uygulanıp testlerinin yapılıyor olması gerekmektedir. Boşuna zaman harcamamak ve ileride karşılaşılabilecek sorunlara davetiye çıkarmamak için profesyonel destek almanızda fayda var…